Zajadanie stresu to klasyczny objaw zaburzeń lękowych, który nie leczony może grozić wystąpieniem niebezpiecznych dla zdrowia powikłań, takich jak cukrzyca, czy też cały wachlarz chorób towarzyszących otyłości. Dlatego też wykorzystamy opublikowane ostatnio badania przeprowadzone na terenie USA oraz opinie ekspertów, aby przybliżyć wam na czym polega związek pomiędzy naszym nastrojem, a spożywanymi pokarmami.

Wszyscy doświadczamy bezprecedensowej presji i stresu związanego ze sposobem, w jaki koronawirus zmienił nasze życie. Według sondażu przeprowadzonego przez Amerykańskie Towarzystwo Psychiatryczne około połowa populacji obawia się zarażenia się COVID-19, a około dwie trzecie ankietowanych obawia się, że ich bliscy dostaną wirusa. Oczywiście USA jest w chwili obecnej na zupełnie innym etapie rozwoju epidemii niż Polska, jednak możemy z dużym prawdopodobieństwem założyć, że zbliżone dane statystyczne występują również w innych krajach.

W związku z tymi wynikami na Instagramie odbył się segment IGTV z udziałem reprezentujących Baptist Health South Florida ekspertów. Amy Kimberlain, dyplomowana dietetyk oraz psychoterapeutka Amy Exum podjęły się tematu wyraźnego związku jaki istnieje pomiędzy naszym nastrojem, a tym co i w jakich ilościach spożywamy.

„Tak zwane ‚Zajadanie stresu’ jest to jedna z reakcji fizjologicznych, którymi nasz organizm reaguje na stresujące czynniki” – mówi pani Kimberlain. „Mamy hormon stresu zwany kortyzolem, który może w rzeczywistości skłaniać Cię do spożywania pokarmów, które są słone lub słodkie, ponieważ Twoje ciało wyczuwa, że potrzebuje dodatkowego paliwa, aby zwalczyć zagrożenie, którym w jego przekonaniu jest stres. ”

Dodatkowo wspomniała, że w krótkim przedziale czasu, pojawienie się zwiększonej ilości kortyzolu we krwi może powodować zmniejszenie apetytu. Jednak jeśli poziom kortyzolu będzie się utrzymywał przez dłuższy czas może on powodować efekt przeciwny, czyli znaczne zwiększenie łaknienia i wystąpienia zjawiska którym jest zajadanie stresu.

Pani Exum dodała, że w przypadku pojawienia się tak dużej presji i stresujących czynników „zwracamy się w stronę potraw i substancji, które pomogą nam poradzić sobie w trudnych chwilach. Rzeczy, które mogą być niezdrowe lub nie tak zdrowe, jak byśmy chcieli ”. Jednak obie ekspertki doszły do wniosku, że jest to „normalna” reakcja. Dodały jednak że jest ona normalna tylko jeśli stanowi krótki epizod, natomiast jeśli złe nawyki zostaną z nami na dłużej pierwszym krokiem jest uświadomienie sobie, że mamy z tym problem i należy podjąć starania aby powrócić do zdrowych nawyków.

Jakie ważne pytania dotyczące odżywiania warto sobie zadać?

Ponieważ większość ludzi je z powodów innych niż głód fizyczny, pierwsze pytanie „Dlaczego jem?” często ma kluczowe znaczenie dla ostatecznej zmiany zachowania, wyjaśnia pani Kimberlain.

  • „Dlaczego jem?”
  • „Kiedy chcę jeść?”
  • „Co jem?”
  • „Jak jem?”
  • „Ile jem?”
  • „Dokąd idzie energia?”

Czy można jeść dla poprawienia swojego nastroju?

„To prawda, że „jedzenie poprawia nasz nastrój” – mówi pani Exum. „Czytając literaturę, widzimy, że jedzenie faktycznie przynosi uczucie łagodzenia samotności. Dlatego zdecydowanie możemy przyznać, że jedzenie służy nie tylko do odżywiania, ale jest przyjemną częścią życia. Natomiast niektórzy z nas (przez COVID-19) pozwalają sobie na trochę więcej, aby zrekompensować rzeczy które tymczasowo utraciliśmy przez ograniczenia związane z koronawirusem, a stanowiły istotną część naszego życia.”

Jednak zamiast iść prosto do spiżarni, Exum sugeruje, aby zatrzymać się i zadać sobie pytanie, czy kolejny posiłek jest najkorzystniejszym sposobem na poprawę naszego samopoczucia w danym momencie.

„Zamiast iść coś zjeść, możesz podjąć jakąś aktywność przez co najmniej pięć minut, aby wydostać się z tego miejsca i znaleźć w danym momencie coś, co jest dla zdrowsze” – wyjaśnia pani Exum.

A jak jeść aby było przyjemnie i zdrowo?

  • Zwracaj uwagę na godziny przyjmowania posiłków
    Według pani Kimberlain, ważne jest, aby spróbować stworzyć harmonogram dnia – a wszystko to z poszanowaniem sygnałów głodu jakie wysyła nam organizm. Harmonogram posiłków pozwala uniknąć zbyt długiego pozostawania bez jedzenia i zapobiega wahaniom poziomu cukru.
  • Jadaj zbalansowane posiłki – „Zbilansowany posiłek zawiera pełne ziarna, chude białka i zdrowe tłuszcze” – mówi Kimberlain. „Pomaga to w utrzymaniu stabilnego poziomu cukru, a ostatecznie sprawi, że nie odczujesz głodu przez dłuższy czas.”

Liczy się Twoje nastawienie

Całkowita redukcja stresu w naszym życiu jest nierealna, mówi pani Exum. W rzeczywistości pewien poziom stresu na średnim lub niskim poziomie jest zdrowy.

Exum dodaje jednak, że „ważne jest, aby być uważnym, gdy napotykamy inne problemy, które zaczynają wpływać na nasze zdrowie fizyczne. Musimy trzymać się z dala od popularnego nastawienia psychicznego jakim jest wszystko albo nic. Czyli nastawienia psychicznego w którym albo uważamy się za kompletnie zrelaksowanych albo za totalnie zestresowanych. Świadomość oraz akceptacja tego, że zawsze w pewnym stopniu towarzyszy nam stres jest kluczowa. Twoim głównym celem jest obniżenie poziomu stresu, aby można było nim zarządzać i móc ruszyć naprzód w codziennym życiu.”

Podziel się

Komentowanie wyłączone